Voor mijn afstudeerproject aan de Hogeschool Utrecht heb ik, in opdracht van Keen Design en onder begeleiding van Hans Kemp en Marcella Rademakers, het platform SurfCare ontworpen.
De opdracht was het ontwikkelen van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) die Keen Design kan presenteren aan potentiële klanten (softwareaanbieders). Uit onderzoek bleek dat mensen in een langdurig zorgtraject behoefte hebben aan meer controle over hun traject. Dit inzicht vormde de basis voor mijn ontwerp.
De centrale vraag was:
"Hoe kan ik de gebruikerservaring van een PGO verbeteren, zodat mensen in een langdurig zorgtraject meer controle ervaren over hun zorgtraject?"
"Hoe kan ik de gebruikerservaring van een PGO verbeteren, zodat mensen in een langdurig zorgtraject meer controle ervaren over hun zorgtraject?"
SurfCare beweegt met de gebruiker mee. Net als een surfplank die controle biedt en met je meebeweegt over de golven, biedt SurfCare controle over je zorgtraject en beweegt ze met je mee door wisselende intensiteit van een langdurig zorgtraject.
Ontwerpen
Door samen te werken met artsen aan het opstellen van behandelplannen, biedt de app gebruikers de mogelijkheid deze plannen uit te voeren en te monitoren. Dit helpt gebruikers om overzicht te houden en ondersteunt zorgmedewerkers door patiënten eenvoudig een digitaal dagboek te laten bijhouden.
De app biedt patiënten de mogelijkheid om hun dossier in te zien en via de app contact op te nemen met artsen. Daarnaast brengt de app behandelaren van verschillende instanties samen in een behandelteam, waardoor samenwerking tussen instanties eenvoudiger wordt.
Uit feedback bleek dat patiënten hier veel behoefte aan hebben. Ook zorgverleners gaven aan dat sommige huisartsenpraktijken en ziekenhuizen al gebruik maken van chatfuncties. Echter, er is nog aanvullend onderzoek nodig om te bepalen hoe haalbaar dit is voor zorginstellingen in bredere zin
Mensen in een langdurig zorgtraject lopen aan tegen de enorme overvloed van informatie over hun traject en fouttieve informatie. In de app zit een nieuwsfeature, waar de gebruiker wetenschappelijke en bewezen artikelen kan lezen over zijn of haar zorgtraject. Ook kan de gebruiker hier linkjes vinden naar patientenfederaties.
Stijl
Om te zorgen dat het concept aan meerdere Software leveranciers gepresenteerd kan worden moet het ontwerp zich kunnen aanpassen aan de branding van deze bestaande software leveranciers. Dit heet white label.
Een white label design is vaak een vrij generiek, met weinig hele specifieke branding. De designs die ik heb ontworpen voor Keen Design, zijn dan ook zo ontworpen dat ze breed inzetbaar zijn.